fbpx dapospim.bg

Всичко за белия шум и съня на вашето бебе

окт. 20, 2022 | Новородени (0-3 месеца), Обща информация

Белият шум ще се превърне в най-големия ви помощник щом се запознаете с неговите ползи и влияние върху съня на вашето новородено.

Когато се родят, бебетата попадат в една съвсем непозната и объркваща за тях среда. Дълго време те са били на сигурно в коремчето на своята майка, а светът, в който изведнъж попадат е нов, стресиращ и най-важното – изпълнен с непознати звуци и шум. Този сблъсък с новата реалност често действа стимулиращо на новородените и те трудно биват приспивани особено ако са преуморени. 

Липсата на сън при бебетата се отразява негативно на тяхното настроение и развитие като най-честите признаци могат да бъдат:

  • киселеене
  • мрънкане
  • постоянен плач
  • хиперактивност
  • нервност

 Тук на помощ се появява и машината за бял шум. 

Какво е бял шум и какви са неговите ползи?

1. Белият шум създава успокояваща и релаксираща среда.

Честотите на белия шум ефективно имитират звука на течащата кръв в артериите, които бебето е слушало в утробата на мама. Когато му пускате подобен шум, то отново се чувства защитено и на познато място. Дори и да не ви се вярва пълната тишина може да бъде по-объркваща за новородените, отколкото бучащи звуци на заден фон. Поставени на тъмно и тихо място, те се чувстват като в гардероб и това по-скоро би ги изплашило отколкото да ги успокои. 

2. Белият шум успява да маскира и външни звуци в домакинството.

Благодарение на усъвършенстваните и модернизирани начини за неговото създаване, той може да бъде лесно преносим и изключително компактен. Вече може да се намери под множество форми – приложния, играчки или различни малки машини. Дори в интернет могат да се открият аудиозаписи на най-често предпочитаните от бебетата бели шумове.

Като консултант по детски сън обаче аз препоръчвам да си закупите машинка за бял шум без таймер, тъй като е важно звукът да бъде непрекъснат, за да води монотонно бебето през циклите на съня и то да не установява разлика със средата около себе си, когато сменя фази на по-дълбок с по-лек сън.  

3. Белият шум е позитивна асоциация за сън

Въвеждането на ритуал преди сън, включваща бял шум е сред най-важните стъпки, ако искате новороденото бързо да свикне с употребата му и да си създаде позитивна асоциация, че този шум води до сън. Аз препоръчвам използването на този тип асоциация до 18 месечна възраст. Лесна е за премахване и по никакъв начин не вреди, стига машинката да се намира на поне 1.5 метра от главичката на бебето и звукът да не надвишава 60 децибела (колкото височината на пуснат душ в банята). 

4. Помага при кратки дремки

Неоспоримо най-голямата полза на белия шум е, че след известна употреба, той успява да подобри качеството на съня на бебето и най-вече – неговата продължителност. Когато бебето се чувства спокойно и уравновесено в следстиве на монотонния познат звук, сънят му е по-дълбок и продължителен и то с лекота успява да свърже по-самостоятелно циклите на съня си.

Сред любимите видове бели шумове на бебетата са тези, които наподобяват прахосмукачка, сешоар, сърце, вентилатор, течаща вода, дъжд или вълни. Ако вашето бебе не е показало, че само определен звук го успокоява, то моят съвет е да подберете този, който и на вас ви е най-приятен и можете да толерирате предвид, че до 12-тия месец е препоръчително да спите в една стая с бебето. 

Жени Коларова

Жени Коларова

Сертифициран консултант по детски сън

Здравейте!

Казвам се Жени Коларова, майка съм на 2-годишно момченце и сертифициран консултант по детски сън. Основател съм на консултантската практика “Да поспим!” и съм помогнала на десетки семейства да установят добри навици за сън на своите бебета и да ги научат да заспиват самостоятелно.

Сънят на бебето и преход към зимно часово време

И тази година пред октомври ще преместим времето с 1 час напред, което често притеснява родителите тъй като това може да доведе до по-ранен старт на деня им с бебето. 
В тази ситуация вариантите са три: или предварително да адаптирате режима на бебето си, или следварително, или нищо да не правите и да оставите бебето да се адаптира към новото часово време. Описвам и трите варианта по-долу:

Бебето прави само кратки дремки

Кратките дремки обикновено се проявяват около 8-мата седмица от живота на бебето и са нормални спрямо неговото неврологично развитие до 5-тия месец. Като родители е напълно нормално всяка промяна в поведението или режима му да ви хвърля в неведение и да ви притеснява. Много често се случва бебето да спи чудесно през първите 3 месеца и след регресията в 4-ти месец да се появи така нареченото котешко спане, при което то спи само кратки дремки. 

Най-добрите съвети за съня по време на пътуване с бебе

Ако бебето ви се е събудило в добро настроение сутринта, тръгнете малко преди следващата дрямка, като преди това се уверите, че е добре нахранено. Ако пък нощта преди пътуване не е била спокойна, по-добре му осигурете първо пълноценна дрямка спрямо режима и след това поемете по пътя, когато бебето вече е наспано, нахранено и в добро настроение. Така шансът да нервничи по време на пътуването е по-малък.

Първите 6 седмици с новородено: 5 неща за съня, които ми се искаше да знам преди да родя.

Отглеждането на новородено може да се окаже тежка задача особено в първите няколко седмици. Преди да родя сина си си мислех,че в началото ще е лесно и приятно. Да, бебето ще се буди нощем, но и ще спи често през деня, а аз наистина щях да се вслушам в най-често давания съвет – да спя, когато и бебето спи. За съжаление обаче бебето не спеше!

Сънят на новороденото и какво да очаквате в първите седмици.

Средностатистическото новородено спи през по-голямата част от денонощието като се буди само за хранене. Често родителите са объркани как точно да установят добри навици за сън на бебето си тъй като още в самото начало забелязват, че то предпочита да спи през деня и да се буди по-често през нощта. Това е напълно нормално и обяснението е просто – биологичният часовник на бебето е насторен така понеже то често е спяло именно, когато майка му е била в движение (през деня).