fbpx dapospim.bg

Бебето прави само кратки дремки

сеп. 4, 2022 | 4-6 месеца, 7-12 месеца, Обща информация

Кратки дремки обикновено се проявяват около 8-мата седмица от живота на бебето и са нормални спрямо неговото неврологично развитие до 5-тия месец.

Като родители е напълно нормално всяка промяна в поведението или режима му да ви хвърля в неведение и да ви притеснява. Много често се случва бебето да спи чудесно през първите 3 месеца и след регресията в 4-ти месец да се появи така нареченото котешко спане, при което то спи само кратки дремки. 

Колко кратка трябва да е дрямката, за да я наречем такава?

Под кратка дрямка разбираме сън с продължителност под 50 минути. С други думи, това е дрямка, която трае по-малко от един нормален цикъл на съня. Ако вашето бебе вече успява да си вземе по няколко дремки в рамките на повече от 50 минути всеки ден, това означава, че то е придобило умението да преминава от един цикъл към следващия самостоятелно. Ако обаче, дремките редовно са с по-малка продължителност(40,45, а дори и 30 минути), говорим за котешко спане. 

кратки дремки

Защо спането на кратки дремки при бебетата е проблем?

Бебешкият сън, който трае по-малко от 50 минути не е просто поредното изпитание за вечно изморени родители, а реален проблем. Педиатрите, психолозите, а и консултантите по сън си имат и основателни причини да смятат така:

  • Кратките дремки  нарушават целостта на нормалния сън, необходим през деня. Тя води до синдрома на „вечно киселото и недоволно“ бебе. 
  • Кратките дрямки нарушава и нощния сън. Според специалистите, бебетата, които през деня спят за по 20 или 30 минути, се будят много по-често нощем. А най-лошото е, че същите стават от сън твърде рано сутрин. В резултат на всичко това, както се досещате, бебето не си взема необходимата доза за деня сън и вместо целодневно да гука и да се радва на околния свят, постоянно е намръщено или ядосано от претоварване на нервната му система. 
  • Кратката дрямка нарушава и ритъма на живот на родителите. Така например, много майки предпочитат да си останат у дома, знаейки, че бебето им може всеки момент да заспи, защото обикновено дремките му са къси и съответно има нужда от повече такива. 
  • Кратките дремки може да ви подлудят! И това го заявявам съвсем отговорно. Кратките дремки са еднкаво изтощителни за родителите, които имат и неспящи нощем деца. А много често и двата проблема са взаимосвързани. 

Причините за кратки дремки при бебетата и решения за тях:

Много е важно да се установи причината за кратките дремки на бебето тъй като решенията са коренно различни. 

Всяко дете е строго индивидуално и ако едно има чисто физиологична причина да спи по 50 минути, то друго може просто да е лишено от навика да спи по повече заради реакацията на неговите родители. Респективно, тези две бебетата се нуждаят от напълно различни подходи за регулиране на цикъла на съня. 

Причина №1: Бебето ви е на възраст под 5 месеца.

Ако това е така, е напълно нормално то да има кратки дремки през деня тъй като не е достатъчно неврологично развито. До тази възраст бебетата може да имат хаотични дремки с продължителност между 20 и 120 минути. Някои от тях са по-приспособими и бързо влизат в ритъм на нормалния сън. Други имат нужда да свикнат с идеята за смяната на деня и нощта, например, и затова често правят по една или повече кратки дремки. 

Решение: Няма как да задвижите времето напред и да увеличите собственоръчно възрастта на бебето си, но пък можете да започнете да го приучавате към по-добри навици за сън. Добър подход е да изградите специална рутина (не повече от 10 минути), която да повтаряте всеки път преди сън, както и да се опитвате редовно да го доприспивате особено за обедните дремки. По този начин ще развиете навика в съзнанието на бебето от най-малка възраст, че е време за сън, и че този сън е добре да продължава по-дълго време. 

Причина №2: Бебето ви е лишено от подходящи условия, за да спи за по-дълго време.

Много е вероятно в стаята да е твърде светло, да се носят шумове от улицата, а дори и пелената да е пълна. Само си помислете, вие можете ли да заспите на светло и на силна музика, идваща от съседите, докато все още седите с потните си от работния ден офис дрехи? Не, нали? След една възраст (обикновено между 2-рия и 3-тия месец) и бебето ви също няма да може. 

Решение: Ограничете светлината до минимум. В идеалния случай, в стаята ще бъде толкова тъмно,че няма да може да четете книга. Помислете за въвеждане на бял шум. Повече за идеалните условия за сън тук. 
Не на последно място, уверете се, че детето е със сменена пелена, както и,че се е нахранило добре преди сън. 

кратки дремки

Причина №3: Бебето е преуморено или не е изморено достатъчно.

Освен липсата на активност в будно състояние, преумората също може да доведе до така наречената проблемна кратка дрямка. Важно е бебето да има добър баланс между тихи и активни занимания докато будува. 

Решение: Старайте се да постигнете равновесие между дремките и продължителността на интервалите на будуване. Твърде многото сумарен дневен сън може също да бъде пагубен за общия цикъл през денонощието. Ето защо събуждането на бебето понякога е не просто препоръчително, но и задължително. Дневният сън никога не може да компенсира за добрия нощен. 

Причина №4: Бебето все още няма добър нощен сън.

Както знаем, преди да проходи, бебето пълзи, преди да проговори, бебето произнася бебешки думи. Така е и със съня: преди да регулира дневните си дремки, то трябва да се научи да спи добре през нощта.

Решението: Преди да започнете да учите бебето да си взема дневна дрямка с нормална продължителност, важно е да регулирате нощния му сън. Чак тогава можете да пристъпите към нормализиране на цикъла на съня през деня. 

Причина №5: Прекалена помощ от ваша страна за заспиването на бебето.

Логиката зад това е, че при смяната на циклите на съня, то усеща, че се намира в други условия, различни от тези, при които е заспало. Например в ръцете ви с активна помощ от ваша страна ( гушкане, люшкане, потупване, кърмене), а след това се озовава на студения матрак. 

държане за сън

Решение: Преди да преминете към приучаване да заспива самостоятелно в кошарата за дремки се уверете, че:

  • Бебето няма да огладнее по време на дрямката и да се събуди преждевременно от глад.
  • Следвате подходящ за възрастта му режим с адекватни прозорци на будуване. Понякога лека промяна в режима е достатъчна за бебето да удължи само дремките си.
  • Изчакайте няколко минути преди да се намесите, за да го доприспивате. Например, ако бебето се събуди на 40-тата минута, всеки път увеличавайте плавно времето преди да се намесите – 5/10/15 минути. Този подход може да отнеме 10 дена( а понякога и повече), за да сработи и бебето да се научи да се доприспива, съответно да удължи дрямката.
  • Друг добър подход би бил да сте близо до бебето си, когато обикновено се разбужда и да се намесите преди напълно да се е събудило. В секундата, в която започне да се размърдва си слагате ръката върху него или го гушвате, за да свърже циклите на съня. Тази стратегия отнема няколко седмици до месец, за да сработи.
  • Бебетата се учат най-добре от постоянното повторение на едни и същи действия. Затова съветвам и обедната дрямка, която е най-важна винаги да се случва на едно и също място у дома по един и същи начин.

Живеем в забързан свят и динамиката във всяко семейство е различна, както и родителският подход. Ако по една или друга причина имате нужда от подкрепа или просто се нуждаете от конкретен план за действие, съобразен изцяло с уникалните нужди на вашето мъниче – не се колебайте да ме потърсите, за да потърсим заедно причината за кратките дремки на вашето бебе и да ги разрешим. 

Жени Коларова

Жени Коларова

Сертифициран консултант по детски сън

Здравейте!

Казвам се Жени Коларова, майка съм на 2-годишно момченце и сертифициран консултант по детски сън. Основател съм на консултантската практика “Да поспим!” и съм помогнала на десетки семейства да установят добри навици за сън на своите бебета и да ги научат да заспиват самостоятелно.

Всичко за белия шум и съня на вашето бебе

Белият шум ще се превърне в най-големия ви помощник щом се запознаете с неговите ползи и влияние върху съня на вашето новородено. Когато се родят, бебетата попадат в една съвсем непозната и объркваща за тях среда. Дълго време те са били на сигурно в коремчето на своята майка, а светът, в който изведнъж попадат е нов, стресиращ и най-важното – изпълнен с непознати звуци и шум.

Сънят на бебето и преход към зимно часово време

И тази година пред октомври ще преместим времето с 1 час напред, което често притеснява родителите тъй като това може да доведе до по-ранен старт на деня им с бебето. 
В тази ситуация вариантите са три: или предварително да адаптирате режима на бебето си, или следварително, или нищо да не правите и да оставите бебето да се адаптира към новото часово време. Описвам и трите варианта по-долу:

Най-добрите съвети за съня по време на пътуване с бебе

Ако бебето ви се е събудило в добро настроение сутринта, тръгнете малко преди следващата дрямка, като преди това се уверите, че е добре нахранено. Ако пък нощта преди пътуване не е била спокойна, по-добре му осигурете първо пълноценна дрямка спрямо режима и след това поемете по пътя, когато бебето вече е наспано, нахранено и в добро настроение. Така шансът да нервничи по време на пътуването е по-малък.

Първите 6 седмици с новородено: 5 неща за съня, които ми се искаше да знам преди да родя.

Отглеждането на новородено може да се окаже тежка задача особено в първите няколко седмици. Преди да родя сина си си мислех,че в началото ще е лесно и приятно. Да, бебето ще се буди нощем, но и ще спи често през деня, а аз наистина щях да се вслушам в най-често давания съвет – да спя, когато и бебето спи. За съжаление обаче бебето не спеше!

Сънят на новороденото и какво да очаквате в първите седмици.

Средностатистическото новородено спи през по-голямата част от денонощието като се буди само за хранене. Често родителите са объркани как точно да установят добри навици за сън на бебето си тъй като още в самото начало забелязват, че то предпочита да спи през деня и да се буди по-често през нощта. Това е напълно нормално и обяснението е просто – биологичният часовник на бебето е насторен така понеже то често е спяло именно, когато майка му е била в движение (през деня).