fbpx dapospim.bg

Първите 6 седмици с новородено: 5 неща за съня, които ми се искаше да знам преди да родя.

Sep 2, 2022 | Новородени (0-3 месеца)

Отглеждането на новородено може да се окаже тежка задача особено в първите няколко седмици. Преди да родя сина си си мислех,че в началото ще е лесно и приятно. Да, бебето ще се буди нощем, но и ще спи често през деня. А аз наистина щях да се вслушам в най-често давания съвет – да спя, когато и бебето спи. За съжаление обаче бебето не спеше!

Новородените са неврологично незрели. Това означава, че сънят им може да бъде много хаотичен. А вие да не знаете откъде ви е дошло и да се чудите как ще преживеете първите няколко месеца. Преди да родите първото си дете ще чуете много съвети за това как да се подготвите и често тези съвети ще бъдат противоречиви. Затова като специалист в тази сфера бих искала да ви улесня и да ви дам 5 истински работещи препоръки, които ще ви спестят много главоболия и надявам се – безсъние. 

Подходящи условия за сън на новородено

Първоначално вашето бебе ще спи навсякъде и по всяко време!
Често затова родителите се залъгват и си мислят, че имат от онези невероятни бебета еднорози, които си спят и всичко е прекрасно. Това обаче се дължи на факта, че новородените са все още заредени с много мелатонин (хормонът на съня) от тялото на майката. Лесно преносими са и могат да спят при всякакви условия. За съжаление тази тенденция отшумява около третата седмица. Може да забележите, че вашето новородено изведнъж започва да бъде много по-будно и това да ви озадачи. Осигуряването на подходяща среда за сън на вашето бебе в този момент е от изключително значение. 

Повиване

Уверете се, че повивате бебето си с ръце надолу тъй като рефлексът на Моро е все още силен на тази възраст и често може да доведе до стряскане от ръчичките и събуждане. Повитите бебета са по-спокойни и по-лесно се поддават на успокоение, тъй като се чувстват сгушени както в коремчето. 

Тъмнината е магия! 

Вероятно сте чували, че в началото е добре бебето ви да спи на светло, за да го научите да различава деня от нощта. Истината е, че това по-скоро може да навреди отколкото да помогне. Докато бебето ви се храни и будува на светло и не му позволявате да спи прекалено дълго време през деня (не повече от 2ч.), опасност за объркване на деня и нощта – няма. Съветът ми е  по време на сън обаче да се опитате да му осигурите максимална тъмнина. Тъй като мелатонинът (хормонът на съня) се влияе пряко от светлината и се произвежда повече на тъмно. Ако все пак имате нужда да наблюдавате бебето си през нощта, може да използвате лампа с червена светлина, която не влияе толкова зле на производството на мелатонин.

Бял шум 

Този “инструмент”, подобно на повиването, има за цел да наподоби усещането, което бебето ви е имало в утробата. Понеже монотонният звук наподобява шума на кръвта в артериите. При въвеждането на бял шум е важно да бъде непрекъснат по време на цялата дрямка/нощен сън на бебето. Както и да бъде достатъчно висок, за да го чува над плача си (с височината на пуснат душ в банята). 

Приспиване

Най-добрият подход, който можете да използвате в тази възраст е “ на ръце”. Мозъкът на новородените все още е много недоразвит и трудно биха заспивали без помощ от родител. Бих посъветвала да се опитате да шъшкате и да потувпате бебето първо докато е в ръцете ви, а след това продължете с техниката и докато е в креватчето си. Ако са изминали 30 минути и то все още не е заспало, използвайте резервен метод като люлеене, гушкане или в краен вариант – хранене, за да заспи. Няма нищо по-лошо от преуморено новородено.  

Хранене

Първите дни е по-важно бебето да се храни и да наддава добре отколкото да се установява режим на хранене. Не си го поставяйте за цел на всяка цена и не се тормозете със стриктни графици. Независимо дали кърмите или предлагате адаптирано мляко, стига бебето да е нахранено сънят ще бъде по-лесно постижима задача. Опитвайте се винаги поне 2-3 хранения за деня да бъдат в напълно будно състояние,за да сте сигурни,че бебето се е нахранило ефективно, а не е спало на гърдата/шишето. 

Режим

Това може би е един от най-често задаваните ми въпроси. Как да установим режим още от самото начало? Истината е, че с новородено не можете. По-добър вариант би било да следите прозорци на будуване и признаци на умора, за да не се превъзбужда бебето, както и да следвате прост ритъм на деня: сън, хранене, будуване, сън, хранене, будуване. Когато бебето ви навърши три месеца тогава вече може да мислите за установяване на по-точна рутина. 

Не сравнявайте бебетата и не се тревожете!

Това е може би най-ценният съвет, който мога да ви дам. Понякога, особено ако новороденото ви страда от колики или рефлукс, първите месеци може да ви се струват цяла вечност и да се чувствате отчаяни, когато разбирате,че други бебета си спят съвсем спокойно. Всяка една майка се сблъсква със свои собствени предизвикателства в отглеждането на детето си и мога да ви уверя, че няма какво да объркате на тази възраст, което да е непоправимо по-напред във времето. Говорете много с хората около вас и получавайте помощ откъдето можете – няма нищо срамно да позволите на другите да ви помогнат. Повечето хора, които са имали новородено, знаят колко трудно може да бъде.

Аз също съм винаги насреща за подкрепа и информация, ако се чувствате несигурни през първите месеци от живота с новороденото си. 

 

Жени Коларова

Жени Коларова

Сертифициран консултант по детски сън

Здравейте!

Казвам се Жени Коларова, майка съм на 2-годишно момченце и сертифициран консултант по детски сън. Основател съм на консултантската практика “Да поспим!” и съм помогнала на десетки семейства да установят добри навици за сън на своите бебета и да ги научат да заспиват самостоятелно.

Всичко за белия шум и съня на вашето бебе

Белият шум ще се превърне в най-големия ви помощник щом се запознаете с неговите ползи и влияние върху съня на вашето новородено. Когато се родят, бебетата попадат в една съвсем непозната и объркваща за тях среда. Дълго време те са били на сигурно в коремчето на своята майка, а светът, в който изведнъж попадат е нов, стресиращ и най-важното – изпълнен с непознати звуци и шум.

Сънят на бебето и преход към зимно часово време

И тази година пред октомври ще преместим времето с 1 час напред, което често притеснява родителите тъй като това може да доведе до по-ранен старт на деня им с бебето. 
В тази ситуация вариантите са три: или предварително да адаптирате режима на бебето си, или следварително, или нищо да не правите и да оставите бебето да се адаптира към новото часово време. Описвам и трите варианта по-долу:

Бебето прави само кратки дремки

Кратките дремки обикновено се проявяват около 8-мата седмица от живота на бебето и са нормални спрямо неговото неврологично развитие до 5-тия месец. Като родители е напълно нормално всяка промяна в поведението или режима му да ви хвърля в неведение и да ви притеснява. Много често се случва бебето да спи чудесно през първите 3 месеца и след регресията в 4-ти месец да се появи така нареченото котешко спане, при което то спи само кратки дремки. 

Най-добрите съвети за съня по време на пътуване с бебе

Ако бебето ви се е събудило в добро настроение сутринта, тръгнете малко преди следващата дрямка, като преди това се уверите, че е добре нахранено. Ако пък нощта преди пътуване не е била спокойна, по-добре му осигурете първо пълноценна дрямка спрямо режима и след това поемете по пътя, когато бебето вече е наспано, нахранено и в добро настроение. Така шансът да нервничи по време на пътуването е по-малък.

Сънят на новороденото и какво да очаквате в първите седмици.

Средностатистическото новородено спи през по-голямата част от денонощието като се буди само за хранене. Често родителите са объркани как точно да установят добри навици за сън на бебето си тъй като още в самото начало забелязват, че то предпочита да спи през деня и да се буди по-често през нощта. Това е напълно нормално и обяснението е просто – биологичният часовник на бебето е насторен така понеже то често е спяло именно, когато майка му е била в движение (през деня).