fbpx dapospim.bg

Най-добрите съвети за съня по време на пътуване с бебе

сеп. 4, 2022 | 12+ месеца, 4-6 месеца, 7-12 месеца, Обща информация

Пътуванията са част от онези развлечения, които ни носят огромна доза адреналин и позитивни емоции, но когато става въпрос за пътуване с бебе, пътуването може да се превърне в страшно предизвикателство. Ето защо често родителите не могат да нарекат ваканцията с деца почивка, а по-скоро смяна на обстановката и гледане на детето на друго място с по-малко удобства от вкъщи. 

Особено трудно става тогава, когато пътуваме с бебе, което има проблемен сън. Познавам майки, които са готови да отменят пътуването си само от притеснение къде и как ще спи бебето, дали ще плаче и дали няма да развали комфорта на всички в хотела. Но дали чак толкова притеснения си заслужават? 

Всъщност, не! Не си разваляйте почивката или поне опита за такава. Тръгнете с положителна нагласа, а за награда ще ви споделя няколко практически и тествани във времето (и върху бебета) съвета, свързани с добрия сън по време на ваканция. С тези съвети не просто ще оцелеете, ами дори може и да изкарате приятно и да се наспите. 

Съвети за съня повреме на пътуване с бебе

1. Стартът на деня е най-важен

Или с други думи, не излизайте от вкъщи с недоспало и кисело бебе. Разбира се, няма как да промените резервацията си в последния момент, но може да се настаните малко по-късно и да пътувате спокойно и приятно. Ако бебето ви се е събудило в добро настроение сутринта, тръгнете малко преди следващата дрямка, като преди това се уверите, че е добре нахранено. Ако пък нощта преди пътуване не е била спокойна, по-добре му осигурете първо пълноценна дрямка спрямо режима и след това поемете по пътя, когато бебето вече е наспано, нахранено и в добро настроение. Така шансът да нервничи по време на пътуването е по-малък. 

2. Внимателно изберете мястото за настаняване

В случай че бебето ви спи самостоятелно в отделна стая, осигурете му я и в хотела, в който ще се настаните. Да, ще заплатите доста повече за услугата, но пък спокойствието в лицето на едно наспало се малко дете е безценно, нали? Ако нямате такава възможност се уверете, че поне стаята е достатъчно просторна, за да му осигурите по-голямо разстояние от вашето легло и така да не се разбужда от вашите естествени движения по време на сън през нощта. Винаги може да пуснете и бял шум. 

3. Пресъздайте максимално познатите условия за сън

Задъжително вземете любимата играчка за гушкане на бебето, машинката за бял шум, както и спалното бельо тъй като текстурата и миризмата са много важни за децата. Колкото по-позната е обстановката, толкова по-бързо и спокойно ще заспи бебето. Ако имате възможност винаги може да взимате със себе си и позната мека кошара, в която бебето е спало и преди, а не да разчитате на тези, които предоставят в хотелите. 

4. Вкарайте режима на бебето във ваканционния си план

Можете да посещавате каквито искате забележителности, да се храните в каквито ресторанти пожелаете, но стане ли обичайното време за дрямка и най-вече за обедната – силно препоръчвам да се приберете в хотелската стая. Понякога при по-чувствителните бебета и петнадесет минути закъснение могат да бъдат достатъчни, за да се преуморят и да им се обърка вече изграденият вътрешен ритъм на сън и будуване. Не на последно място, е важно да се придържате към стандартния си ритуал преди сън и да не се опитвате да го скъсявате, защото това може да изнерви бебето и то да се бори със заспиването повече отколкото ако го изпълните целия. 

Ако случайно бебето е било преуморено, може щом се приберете в хотелската стая да си легнете заедно, за да го предразположите и да заспи. Винаги е по-добре да дремне и да получи пълноценен сън, от който има нужда отколкото как точно ще заспи и къде. 

И за финал, най-ценният съвет за всички семейства с бебета – забравете за големите очаквания! Отидете на почивка без никакви очаквания и ще видите, че всъщност пътуването с деца може да бъде приятно и дори да се нарече почивка!

Жени Коларова

Жени Коларова

Сертифициран консултант по детски сън

Здравейте!

Казвам се Жени Коларова, майка съм на 2-годишно момченце и сертифициран консултант по детски сън. Основател съм на консултантската практика “Да поспим!” и съм помогнала на десетки семейства да установят добри навици за сън на своите бебета и да ги научат да заспиват самостоятелно.

Всичко за белия шум и съня на вашето бебе

Белият шум ще се превърне в най-големия ви помощник щом се запознаете с неговите ползи и влияние върху съня на вашето новородено. Когато се родят, бебетата попадат в една съвсем непозната и объркваща за тях среда. Дълго време те са били на сигурно в коремчето на своята майка, а светът, в който изведнъж попадат е нов, стресиращ и най-важното – изпълнен с непознати звуци и шум.

Сънят на бебето и преход към зимно часово време

И тази година пред октомври ще преместим времето с 1 час напред, което често притеснява родителите тъй като това може да доведе до по-ранен старт на деня им с бебето. 
В тази ситуация вариантите са три: или предварително да адаптирате режима на бебето си, или следварително, или нищо да не правите и да оставите бебето да се адаптира към новото часово време. Описвам и трите варианта по-долу:

Бебето прави само кратки дремки

Кратките дремки обикновено се проявяват около 8-мата седмица от живота на бебето и са нормални спрямо неговото неврологично развитие до 5-тия месец. Като родители е напълно нормално всяка промяна в поведението или режима му да ви хвърля в неведение и да ви притеснява. Много често се случва бебето да спи чудесно през първите 3 месеца и след регресията в 4-ти месец да се появи така нареченото котешко спане, при което то спи само кратки дремки. 

Първите 6 седмици с новородено: 5 неща за съня, които ми се искаше да знам преди да родя.

Отглеждането на новородено може да се окаже тежка задача особено в първите няколко седмици. Преди да родя сина си си мислех,че в началото ще е лесно и приятно. Да, бебето ще се буди нощем, но и ще спи често през деня, а аз наистина щях да се вслушам в най-често давания съвет – да спя, когато и бебето спи. За съжаление обаче бебето не спеше!

Сънят на новороденото и какво да очаквате в първите седмици.

Средностатистическото новородено спи през по-голямата част от денонощието като се буди само за хранене. Често родителите са объркани как точно да установят добри навици за сън на бебето си тъй като още в самото начало забелязват, че то предпочита да спи през деня и да се буди по-често през нощта. Това е напълно нормално и обяснението е просто – биологичният часовник на бебето е насторен така понеже то често е спяло именно, когато майка му е била в движение (през деня).