fbpx dapospim.bg

Сънят на бебето и преход към зимно часово време

Oct 8, 2022 | Режимът на бебето

И тази година пред октомври ще преместим времето с 1 час напред, което често притеснява родителите тъй като това може да доведе до по-ранен старт на деня им с бебето. 

В тази ситуация вариантите са три: или предварително да адаптирате режима на бебето си, или следварително, или нищо да не правите и да оставите бебето да се адаптира към новото часово време. Описвам и трите варианта по-долу:

Адаптиране на режима в седмицата ПРЕДИ прехода:

В седмицата преди преместването на времето с един час напред адаптираме режима на детето с 15 минути на всеки два дена. Как би изглеждало това при 07:00-19:00 режим:

зимно часово време

Адаптиране на режима в седмицата СЛЕД прехода:

 

Препоръчвам този подход в случай, че сте решили да не правите нищо, но детето ви наистина се събуди с цял час по-рано от стандартния му час на събуждане и вече сте се паникьосали. Отново примерът е със стандартен 07:00-19:00 режим, но вие ще го адаптирате спрямо вашата ситуация. 

 

Не правите нищо по-различно:

Дори и бебето да се събуди по-рано от стандартния си час за ставане, считате че се е събудило в него. 

Например: обикновено става в 7:00, но в неделята става в 6:00. Считате, че се е събудило в 7:00 и го слагате за дремки максимално близо до стандартните му часове. То може да не успява да издържи съвсем и да показва признаци на умора и по-рано, при което ще реагирате и ще го приспивате 20-30 минути по-рано, но в никакъв случай с цял час. До няколко дни вече би следвало биологичният му часовник да се е напаснал и отново да се върнете към обичайното си ежедневие и добрия стар режим. 

Ако бебето ви е много чувствително към промени в режима:

Ако вече знаете,че и малка промяна в режима на детето ви води до сериозни смущения през нощта – препоръчвам да заложите на вариант №1, описан по-горе. Ако пък сте решили да не правите нищо и то започне да се буди все по-рано (преди 6:00), ще се наложи активно да се опитвате да го доприспивате до 6:00 или  да считате,че денят ви е започнал в 6:00 и оттам да продължавате със стандартния си режим докато нещата се нормализират.

Ето тук може да намерите допълнителна информация за ранните събуждания. 

Ако пък не успявате да се справите с адаптацията на режима след прехода, винаги може да се обърнете към мен и да запишете час за консултация.

Жени Коларова

Жени Коларова

Сертифициран консултант по детски сън

Здравейте!

Казвам се Жени Коларова, майка съм на 2-годишно момченце и сертифициран консултант по детски сън. Основател съм на консултантската практика “Да поспим!” и съм помогнала на десетки семейства да установят добри навици за сън на своите бебета и да ги научат да заспиват самостоятелно.

Всичко за белия шум и съня на вашето бебе

Белият шум ще се превърне в най-големия ви помощник щом се запознаете с неговите ползи и влияние върху съня на вашето новородено. Когато се родят, бебетата попадат в една съвсем непозната и объркваща за тях среда. Дълго време те са били на сигурно в коремчето на своята майка, а светът, в който изведнъж попадат е нов, стресиращ и най-важното – изпълнен с непознати звуци и шум.

Бебето прави само кратки дремки

Кратките дремки обикновено се проявяват около 8-мата седмица от живота на бебето и са нормални спрямо неговото неврологично развитие до 5-тия месец. Като родители е напълно нормално всяка промяна в поведението или режима му да ви хвърля в неведение и да ви притеснява. Много често се случва бебето да спи чудесно през първите 3 месеца и след регресията в 4-ти месец да се появи така нареченото котешко спане, при което то спи само кратки дремки. 

Най-добрите съвети за съня по време на пътуване с бебе

Ако бебето ви се е събудило в добро настроение сутринта, тръгнете малко преди следващата дрямка, като преди това се уверите, че е добре нахранено. Ако пък нощта преди пътуване не е била спокойна, по-добре му осигурете първо пълноценна дрямка спрямо режима и след това поемете по пътя, когато бебето вече е наспано, нахранено и в добро настроение. Така шансът да нервничи по време на пътуването е по-малък.

Първите 6 седмици с новородено: 5 неща за съня, които ми се искаше да знам преди да родя.

Отглеждането на новородено може да се окаже тежка задача особено в първите няколко седмици. Преди да родя сина си си мислех,че в началото ще е лесно и приятно. Да, бебето ще се буди нощем, но и ще спи често през деня, а аз наистина щях да се вслушам в най-често давания съвет – да спя, когато и бебето спи. За съжаление обаче бебето не спеше!

Сънят на новороденото и какво да очаквате в първите седмици.

Средностатистическото новородено спи през по-голямата част от денонощието като се буди само за хранене. Често родителите са объркани как точно да установят добри навици за сън на бебето си тъй като още в самото начало забелязват, че то предпочита да спи през деня и да се буди по-често през нощта. Това е напълно нормално и обяснението е просто – биологичният часовник на бебето е насторен така понеже то често е спяло именно, когато майка му е била в движение (през деня).