fbpx dapospim.bg

Сънят на новороденото и какво да очаквате в първите седмици.

May 5, 2022 | Новородени (0-3 месеца)

Средностатистическото новородено спи през по-голямата част от денонощието като се буди само за хранене. Често родителите са объркани как точно да установят добри навици за сънят на новороденото си. Тъй като още в самото начало забелязват, че то предпочита да спи през деня и да се буди по-често през нощта. Това е напълно нормално и обяснението е просто – биологичният часовник на бебето е насторен така понеже то често е спяло именно, когато майка му е била в движение (през деня).

Обикновено новородените спят сумарно 8 до 9 часа през деня и около 8 часа през нощта, събуждайки се често за хранене  в следствие на малките си коремчета. Най-рано може да очаквате едно бебе да спи през нощта (плътни 6-8ч.), когато навърши 3 месеца. И отново не е гаранция тъй като всяко бебе има свои строго индивидуални нужди за хранене и сън. 

В повечето случаи новороденото ще се буди гладно на всеки 2.5-3 часа. И ще може да будува най-много 60 минути, които включват времето за хранене, смяна на памперс и приспиване. Не препоръчвам да оставяте новороденото да има дремки по-дълги от 2 часа, защото това може да затрудни установяването на добри модели за хранене. През първите 3 седмици е много важно бебето да се храни ефективно и да наддава добре. 

Фази на будуване при сънят на новороденото

Фаза на пасивно будуване

Когато новороденото се разбужда в края на цикъла си на съня, обикновено се наблюдава фаза на пасивно будуване. В тази фаза бебето не мърда активно, но започва да осъзнава средата около себе си. Може да гледа в една точка или да се взира в предмет, да реагира на звуци и движение. Тази фаза обикновено преминава към активно будуване, когато вече бебето започва да се движи и да обръща внимание на всякакви стимули наоколо.

Фаза на плач

След фазата на пасивно будуване често нещата бързо ескалират и новороденото преминава във фаза на плач, при която то плаче и тялото му се движи хаотично. В тази фаза бебето лесно може да се превъзбуди, затова съветът ми е да се опитате по най-бързия начин да го успокоите и да смените обстановката ако тя е свръхтимулираща. Придържането на бебето близо до тялото ви, както и повиването може да отключат успокоителния му рефлекс и то да притихне. Добре е да се опитвате да храните новороденото още докато е във фаза на пасивно будуване, тъй като ако е много разстроено може да откаже гърдата/шишето. Плачът е късен признак на глад.

Фази на сън

Сънят на новороденото представлява редуващи се цикли на сън от няколко фази, както описано на картинката по-долу:

цикъл на съня на новороденото

В първите 12 седмици цикълът е само 45 минути, което означава,че някои от дремките може да бъдат с такава продължителност, а други да бъдат по-дълги и да представляват свързване на няколко цикъла. Във всеки случай хаотичните дремки с различна продължителност са нормални за новороденото и това не бива да ви притеснява. Стига да следвате ритъм на деня, в който храненето идва след съня и да не позволявате на бебето да се преуморява, следейки прозорците на будуване спрямо възрастта му – всичко ще бъде наред. 

 

Как да помогнете на бебето си да заспи?

 

  1. Осигуряване на добра среда за сън 
  2. Следене за ранни признаци на умора и приспиване преди бебето да се е превъзбудило
  3. Следене на максимални прозорци на будуване за възрастта в седмици на новороденото. Към края на прозореца се следи за признаци на умора. При показване на първи такива – следва приспиване.

Винаги ще има дни, когато може да изпуснете момента и да не приспите бебето навреме. Съответно то да се преумори и да изпадне в истерия. Нормално е! Това, което може да направите е да преместите бебето в спокойна тиха и хладна стая и да го гушнете силно или да го повиете. Новородените се преуморяват много лесно от светлинки, звуци, хора, шарени играчки/картинки.

Гледайте да ги ограничавате особено в края на прозореца на будуването. Установете кратка рутина преди всяка дрямка и нощен сън, за да разбира бебето ви,че е време за сън и да се отпусне. Съвсем нормално е да имате дни, в които всичко е било перфектно и дни, в които ще прави само кратки дремки и ще плаче.

Важното е всеки ден да се стараете да се придържате към гореизброените съвети. И докато се усетите първите три месеца ще са отлетели.

Ако се чувствате несигурни и объркани как да поставите здравословни навици за сън на своето новородено не се притеснявайте да ме потърсите.

Запазете час за консултация, по време на която ще разгледам подробно как върви деня ви. Ще дам насоки за подобрение, за да се чувствате и вие и вашето бебе спокойни.

Жени Коларова

Жени Коларова

Сертифициран консултант по детски сън

Здравейте!

Казвам се Жени Коларова, майка съм на 2-годишно момченце и сертифициран консултант по детски сън. Основател съм на консултантската практика “Да поспим!” и съм помогнала на десетки семейства да установят добри навици за сън на своите бебета и да ги научат да заспиват самостоятелно.

Всичко за белия шум и съня на вашето бебе

Белият шум ще се превърне в най-големия ви помощник щом се запознаете с неговите ползи и влияние върху съня на вашето новородено. Когато се родят, бебетата попадат в една съвсем непозната и объркваща за тях среда. Дълго време те са били на сигурно в коремчето на своята майка, а светът, в който изведнъж попадат е нов, стресиращ и най-важното – изпълнен с непознати звуци и шум.

Сънят на бебето и преход към зимно часово време

И тази година пред октомври ще преместим времето с 1 час напред, което често притеснява родителите тъй като това може да доведе до по-ранен старт на деня им с бебето. 
В тази ситуация вариантите са три: или предварително да адаптирате режима на бебето си, или следварително, или нищо да не правите и да оставите бебето да се адаптира към новото часово време. Описвам и трите варианта по-долу:

Бебето прави само кратки дремки

Кратките дремки обикновено се проявяват около 8-мата седмица от живота на бебето и са нормални спрямо неговото неврологично развитие до 5-тия месец. Като родители е напълно нормално всяка промяна в поведението или режима му да ви хвърля в неведение и да ви притеснява. Много често се случва бебето да спи чудесно през първите 3 месеца и след регресията в 4-ти месец да се появи така нареченото котешко спане, при което то спи само кратки дремки. 

Най-добрите съвети за съня по време на пътуване с бебе

Ако бебето ви се е събудило в добро настроение сутринта, тръгнете малко преди следващата дрямка, като преди това се уверите, че е добре нахранено. Ако пък нощта преди пътуване не е била спокойна, по-добре му осигурете първо пълноценна дрямка спрямо режима и след това поемете по пътя, когато бебето вече е наспано, нахранено и в добро настроение. Така шансът да нервничи по време на пътуването е по-малък.

Първите 6 седмици с новородено: 5 неща за съня, които ми се искаше да знам преди да родя.

Отглеждането на новородено може да се окаже тежка задача особено в първите няколко седмици. Преди да родя сина си си мислех,че в началото ще е лесно и приятно. Да, бебето ще се буди нощем, но и ще спи често през деня, а аз наистина щях да се вслушам в най-често давания съвет – да спя, когато и бебето спи. За съжаление обаче бебето не спеше!